logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
Olafur Eliasson, ontwerpschets Kissing Earth voor Stationsplein (2014)
Olafur Eliasson, ontwerpschets Kissing Earth voor Stationsplein (2014)

Kissing Earth

To download the English press release, please click here

Olafur Eliasson gekozen voor kunstwerk Stationsplein Rotterdam Centraal

Het Stationsplein bij Rotterdam Centraal krijgt een nieuw kunstwerk. De voor deze gelegenheid samengestelde Commissie De Bruin selecteerde het ontwerp Kissing Earth van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Zijn schetsontwerp bestaat uit twee wereldbollen, die elkaar raken op de plek van Rotterdam. Dit hebben de gemeente Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam samen met de Commissie de Bruin vandaag bekendgemaakt.

2 frontal view 3 nightl view 4 inside1 landscape 4 inside2  landscape 5 close up

Eliasson is vereerd dat zijn voorstel is geselecteerd: “Ik verheug me erop om een werk te maken voor het Stationsplein. Ik zie het plein als een perfecte locatie om uit te zoeken wat het betekent om een ruimte te delen. In mijn werk Kissing Earth worden de bewegingen van het verkeer en de mensen op het plein geïntegreerd, zodat er een dynamische ervaring ontstaat van de openbare ruimte. Kissing Earth gaat dan ook over de vraag: Hoe leggen we een verband tussen onze lokale omgeving en globale kwesties?”

Olafur Eliasson werd wereldberoemd met zijn monumentale installatie The Weather Project in Tate Modern in 2003. Hij toont zijn imposante installaties over de hele wereld.

Een speciale commissie, in 2013 ingesteld door de voormalig wethouder Kunst en Cultuur selecteerde het voorstel van Eliasson. De commissie bestaat uit: Cees de Bruin (voorzitter), Adriaan Geuze (van West 8 Urban Design & Landscape Architecture en verantwoordelijk voor het ontwerp van de buitenruimte van Rotterdam Centraal), Jaap Guldemond (hoofd tentoonstellingen EYE Film Instituut Nederland en voorzitter Sculpture International Rotterdam), Els van Odijk (directeur van de Rijksakademie) en Karel Schampers (voormalig directeur Frans Hals Museum).

De commissie De Bruin koos unaniem voor het voorstel van Eliasson. Eliasson krijgt nu de opdracht om het schetsontwerp uit te werken tot een definitief ontwerp. Cees de Bruin: “Het werk van Eliasson heeft internationale allure en vormt een markante aanvulling op de unieke internationale beeldencollectie van de stad Rotterdam.” Als expert op het gebied van kunst in de openbare ruimte neemt het CBK Rotterdam een coördinerende rol in de productie op zich. De verwachting is dat Kissing Earth in het najaar van 2015 wordt gerealiseerd.

De selectieprocedure voor het kunstwerk kon in gang worden gezet na de afronding van de verbouwing van het Centraal Station en het stationsgebied. Het Centraal Station is tussen 2009 en 2014 volledig vernieuwd naar een ontwerp van de architectencombinatie Team CS. Op 13 maart is het nieuwe station 2014 officieel geopend door Koning Willem Alexander. Met 110.000 reizigers per dag verwerkt Rotterdam Centraal evenveel reizigers als luchthaven Schiphol.

 

[persbericht gemeente Rotterdam 17 augustus 2015]

Proefopstelling kunstwerk Olafur Eliasson bij Rotterdam Centraal Station

De Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson komt op dinsdag 18 augustus naar Rotterdam om ’s ochtends een proefopstelling te maken voor het kunstwerk Kissing Earth op het Stationsplein.

Vorig jaar selecteerde de Commissie De Bruin het schetsontwerp van kunstenaar Olafur Eliasson voor een kunstwerk op het Stationsplein. Het werk Kissing Earth bestaat uit het raamwerk van twee grote wereldbollen, die elkaar raken op de plek van Rotterdam.

Bij het ontwikkelen van een kunstwerk van deze omvang en betekenis voert Eliasson een aantal haalbaarheidsstudies uit, op het gebied van ruimtelijke inpassing, technische en budgettaire aspecten. Tijdens de proefopstelling, die eerder werd afgelast als gevolg van harde wind, zullen Eliasson en zijn team een model van het kunstwerk maken met ballonnen. In tegenstelling tot de ballonnen wordt het kunstwerk zelf wél transparant. De test is bedoeld om de grootte en de positie van het kunstwerk ter plaatse te bepalen en om te beoordelen hoe het uiteindelijke werk zich zal verhouden tot het plein, het station, de stad, en de voorbijgangers. De inzichten uit de proefopstelling helpen de kunstenaar om het definitieve ontwerp te ontwikkelen. Eliasson benadrukt dat eventuele veranderingen als gevolg van artistieke of praktische overwegingen altijd binnen de grenzen van oorspronkelijke voorstel zullen zijn:

Eliasson: “Aangezien Kissing Earth onderlinge verbondenheid en mondiale bewustwording viert, kan ik voor dit kunstwerk geen betere locatie bedenken dan het Stationsplein voor Rotterdam Centraal, de poort van deze bruisende, internationale stad. Het is een prominente publieke ruimte, vol reizigers en voorbijgangers van over de hele wereld – de uitgelezen plek om te verbeelden wat het betekent om ruimte te delen; wat het betekent voor een ruimte om openbaar en democratisch te zijn.”

Om een kunstwerk van dit ambitieniveau te realiseren zoekt Rotterdam publiek-private samenwerking voor de financiering. In het najaar is het totaalbeeld van alle kosten bekend en kan de definitieve fondsenwerving starten. Begin volgend jaar neemt het College naar verwachting een definitief besluit over de opdrachtverlening tot realisatie van het kunstwerk. Na het verkrijgen van de vergunningen, de fabricage en het transport kan het kunstwerk in de loop van het najaar van 2016 geplaatst worden.

Over Olafur Eliasson:
Olafur Eliasson (geboren in 1967) is een Deense kunstenaar van IJslandse afkomst die leeft en werkt in Kopenhagen en Berlijn. Zijn werk omvat installaties, sculpturen, fotografie en film. Zijn in 1995 gestichte studio in Berlijn bestaat uit ongeveer zeventig architecten, ambachtslieden en kunsthistorici.

Publicatiedatum: 19/11/2014

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office