logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Nieuw: The Swap Thing

Op vrijdag 18 april werd een nieuw kunstwerk geplaatst in de waterpartij aan het bedrijventerrein Brainpark tussen Rotterdam en Capelle aan den IJssel: het stalen kunstwerk IT van Marcel Kronenburg. Het beeld heeft nu al een bijnaam – bedacht door de kunstenaar zelf; The Swamp Thing.

IT is het laatste kunstwerk dat wordt opgeleverd vanuit het kunstplan Brainpark/Fascinatio en het laatste kunstwerk in Rotterdam dat wordt opgeleverd vanuit de in 2005 afgeschafte percentageregeling.

Komende zomer zal het werk feestelijk en officieel onthuld worden.

De wijk Fascinatio is gebaseerd op het fantasieboek Wonderwind van Tom Manders en gaat over de thema’s geborgenheid, verwondering en verbazing. Ontwerper Jan Konings kreeg een opdracht van het CBK Rotterdam om met kunst een verbinding tot stand te brengen tussen de Capelse wijk Fascinatio en het aangrenzende bedrijvenpark. Dat resulteerde in de visie: kunst als infill attraction.

Voor het kunstwerk in het aangrenzende kantoorpark Brainpark III liet Marcel Kronenburg zich inspireren door een heel ander fantasieboek en voegde daarmee het thema ‘spanning’ toe.

“Brainpark III is prachtig vormgegeven maar oogt toch wat ongezelliger, minder geborgen. Ook fysiek is dat merkbaar: grote gebouwen, wind die flink langs de panden waait. Ik besloot daarom om mijn ontwerp voor Brainpark te baseren op een horror comic The Swamp Thing. Daarmee kon ik vorm geven aan een tegenhanger voor geborgenheid: vervreemding, onbehaaglijkheid en een unheimisch gevoel.”

De horror comic The Swamp Thing gaat over een ontembare ‘super natural’ die het onrecht wreekt dat de natuur door de mens wordt aangedaan. In Brainpark III is niet de natuur maar de informatietechnologie ontembaar. In de vijver van Brainpark III zijn de kabels en leidingen tot leven gekomen. Iets met tentakels en een eigen brein leeft in de vijver van het Brainpark.

Lees het artikel ‘Kunst als onmiskenbare schakel in openbare ruimte’ (Kaat, zomer 2010)

Lees ‘Infill Attractions’ van Jan Konings

Titel: IT (bijnaam (door de kunstenaar zelf)  The Swamp Thing)
Locatie: Brainpark III, Bahialaan.
Kunstenaar : Marcel Kronenburg
Uitvoering: Gebroeders Slegers

Publicatiedatum: 20/04/2014

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office