logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Metamorfose aan de Blaak

‘Het beeld verandert niet van vorm, maar het wordt toch een heel ander beeld’

The River van Lon Pennock ondergaat metamorfose.

De sculptuur The River van Lon Pennock ondergaat een metamorfose. De omgeving van het beeld, dat sinds 1984 op de Blaak staat, is de laatste jaren sterk veranderd: een aanpassing van het beeld is het best passende antwoord daarop; een antwoord van de maker zelf.De sculptuur The River van Lon Pennock staat al sinds 1984 op de Blaak, vlakbij de nieuw op te leveren markthal van MVRDV. De sculptuur bevindt zich midden op de Blaak tussen het aan twee kanten voorbij razende verkeer. Doordat de markthal goed bereikbaar moet zijn – voor bijvoorbeeld vrachtwagens die de markthal bevoorraden – verandert de verkeerssituatie rondom de sculptuur.

Deze veranderde omstandigheden brachten Lon Pennock ertoe het beeld een metamorfose te laten ondergaan. Het beeld was destijds precies voor de locatie waar het zich nu bevindt gemaakt en de 22 meter hoge staanders zijn bijna even diep verankert in de grond; van verplaatsing kan dus geen sprake zijn. Pennock vindt dat een kunstenaar voor zijn kunst geen onschendbaarheid hoeft te claimen en dacht na over een mogelijke metamorfose van de sculptuur.

Net zoals Len Pennock in 1983 lang nadacht over de goede vorm voor zijn opdracht voor het beeld aan de Blaak, zo broedde hij ditmaal – op vraag van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam – op een oplossing voor de veranderde context van het beeld.

Pennock (in Kaat no 8, december 2011): “Als je daar veel afslaand verkeer krijgt, wordt dat beeld in plaats van goed-van-op-afstand eigenlijk veel actiever. Dat is dan niet meer een beeld waar de boel aan voorbij schiet, maar eerder een spil waaromheen alles draait. Ene kant op, andere kant op. Dan moet het werk dus ook een veel actievere uitstraling krijgen.”

Pennock koos ervoor het beeld een andere kleur te geven. Na verschillende overwegingen besloot hij dat het een soort goud moest worden. De huidige zwarte kleur handhaven zou de sculptuur ‘onzichtbaarheid’ maken. Pennock: “het beeld verandert niet van vorm, maar het wordt toch een heel ander beeld.”

De metamorfose in beeld (vimeo)

Interview met Lon Pennock (vimeo)

Publicatiedatum: 01/04/2014

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office