logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Cor Kraat, Made in Rotterdam

De overzichtstentoonstelling Cor Kraat, Made in Rotterdam, die op initiatief van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) en LP2 is ontwikkeld vertoont op unieke wijze een overzicht van het oeuvre van beeldend kunstenaar Cor Kraat (1946), die de openbare ruimte in Rotterdam de afgelopen decennia gezicht heeft gegeven. Denk bijvoorbeeld aan de Nieuwe Delftse Poort, de Kraatpaal en de glazen entree van de Kuip. Iedereen die Rotterdam nog beter wil leren kennen, is welkom dit najaar.

Kunst & Vaarwerk
De tentoonstelling is verdeeld in drie zalen. Iedere zaal geeft een tijdsbeeld van Rotterdam weer met als ijkpunt de kunst van de in Rotterdam geboren en getogen Cor Kraat. Ook het werk van het kunstenaarscollectief Kunst & Vaarwerk, dat Kraat samen met Hans Citroen en Willem van Drunen oprichtte, maakt onderdeel uit van de expositie: een Nederlandse Pop Art variant die met ironie terugsloeg naar die harde stad. Sindsdien steekt er een rode BMW uit een parkeergarage van het Weena, werden industriële tanks in het Botlekgebied onder handen genomen en staat een matroos met zijn gezicht naar een blinde muur op de uitkijk. Ook worden delen uit de roemruchte VPRO documentaire ‘Groeten uit Rotterdam’ vertoond(1980) waarin de makers Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden, Kunst & Vaarwerk volgen tijdens de uitvoering van verschillende kunstprojecten. Zie hieronder voor meer informatie over de tentoonstelling.

Initiatief

De tentoonstelling wordt geïnitieerd door Siebe Thissen (CBK) en Gérard Steenbergen (LP2): ‘Het werk van Cor Kraat biedt een unieke kans een aantal cruciale episodes van de naoorlogse geschiedenis van Rotterdam aan het publiek te tonen, waaronder de leegte van de wederopbouw, de grijze zakelijkheid van de architectuur en de fascinatie voor de haven. Er is geen kunstenaar die zich zo identificeert met Rotterdam als Cor Kraat’.

Publicatiedatum: 18/11/2013

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office