logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Nieuwe zitobjecten ‘Kryptonian Ice Lake’ aan de Spoorsingel Aan en in de Rotterdamse singels verschijnen sinds enige tijd geregeld nieuwe kunstwerken. Bij de Provenierssingel deed Klaas Gubbels in 2011 de aftrap met het beeld ‘In de verte een zwaan’, waarna ontwerper Guido Marsille en beeldend kunstenaar Onno Poiesz voor de Spoorsingel een verblijfsplek ontwierpen met zitbanken en objets trouvés. De terrazzo banken werden in het befaamde atelier van de firma Zuliani vervaardigd. Afgelopen zomer, op 31 juli jl. werden de banken geplaatst, recht tegenover de loopbrug over de Spoorsingel. Deze week volgden de bijbehorende beelden. Het kunstproject langs de singels – het singelplan – wordt in december afgerond met een beeld van Henk Visch in de kop van de Spoorsingel dat in samenspraak met bewoners tot stand kwam.

Titel: Kryptonian Ice Lake
De titel van het werk ‘Kryptonian Ice Lake’ refereert aan de comic held Superman. Krypton is de planeet waar hij vandaag komt én de planeet waar hij zijn krachten van heeft. De comic doet een beroep op de fantasie; de sculpturen van Onno Poiesz doet exact hetzelfde. Alsof delen van de onbekende planeet op een nacht op aarde terecht zijn gekomen. ‘Ice Lake’ refereert aan het gelijknamige schilderij van Casper David Friederich, een belangrijk werk uit de romantiek.

Singelplan
De 19e-eeuwse singelfamilie van Rotterdam wordt door Stadsontwikkeling Rotterdam volledig hersteld, opgeknapt en heringericht. Op dit moment gebeurt dat met de Spoor- en Provenierssingel aan de noordzijde van het Centraal Station. Kunstopdrachten zijn onderdeel van dit langlopende project, het Singelplan geheten. In het Singelplan, dat startte in februari 2001, wordt aangegeven dat de grandeur van de singels uit de vorige eeuw hersteld moet worden: schoon water met een betere doorstroming, herstel van oevers en beschoeiingen, mooi aangelegd groen met statige bomen en wandelpaden met verlichting. En veel aandacht voor het verblijven en wonen aan de singels. Het CBK Rotterdam verstrekte in 2001 opdracht tot het ontwikkelen van een kunstenplan voor de singels en vlieten van Rotterdam.Spoorsingel
De Spoorsingel is gelegen aan de Noordzijde van het Centraal Station daar waar het moderne, nieuwe station verrijst en aansluit op de typisch 19eeeuwse woonwijk de Provenierswijk. De Spoorsingel is een echte stadspromenade voor bewoners, wandelaars en reizigers. Nu de parkachtige allure van de Spoorsingel terug is kan een fraaie zitplek voor de mensen die er dagelijks het pad langs de singel volgen of het doorkruisen niet ontbreken.

De makers
Guido Marsille (Boskoop, 1967) volgde de opleiding architectonische vormgeving aan de AKI, Academie voor kunst en industrie, in Enschede. Daarna wekte hij samen met verschillende beeldend kunstenaars, ontwerpers en architecten. In 2004 startte hij Buromarsille van waaruit hij aan vele projecten voor zowel de publieke binnen- als buitenruimte werkt. Onno Poiesz woont en werkt in Rotterdam en studeerde in 2000 af aan de Willem de Kooning Academie. Vergankelijkheid vormt de basis van zijn werk. Hij verwerkt verborgen boodschappen in een aandoenlijk omhulsel die verwijzen naar echte of virtuele gebeurtenissen die hij tegen komt in tijdschriften of op tv. Hij maakt veel gebruik van gevonden voorwerpen en speelgoed die worden omgezet in een ander materiaal.

De realisatie van het werk van Guido Marsille en Onno Poiesz werd mede mogelijk gemaakt door de Deelgemeente Noord, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

specificaties

Titel: Kryptonian Ice Lake
Makers: Guido Marsille en Onno Poiesz
Locatie: Spoorsingel Rotterdam
Jaartal: 2013
Materiaal: beton, terrazzo, metaal

Publicatiedatum: 16/07/2013

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office