logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Wilhelminasteen herplaatst op Kop van Zuid

De Wilhelminasteen – in memory of things to come

Is Feyenoord kampioen? Wordt er nog vlees gegeten? Is er censuur? Welke beroepen zijn uitgestorven? Wanneer werd Amalia koningin? Bestaat Rotterdam nog?

Zomaar een greep uit 1000 vragen aan de toekomst, onderdeel van De Wilhelminasteen, een kunstwerk van Arnoud Holleman in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst en de Gemeente Rotterdam.

Verzegeling tijdscapsule
De Wilhelminasteen is een stuk vergeten Rotterdams cultureel erfgoed uit het jaar 1891. Het is een steen van 3.000 kilo, die op 30 mei 2013 een nieuwe plek heeft gekregen in de kademuur van de Wilhelminapier. De Wilhelminasteen werd onthuld door de 10-jarige Koningin Wilhelmina. Als onderdeel van de ceremonie plaatste zij een kleine tijdcapsule in de steen, die bij de verwijdering van de steen in 1976 werd teruggevonden. Dit gegeven is uitgangspunt voor de nieuwe situatie, want ook nu weer zal er een tijdcapsule worden verzegeld, die in het jaar 2135 pas weer wordt opengemaakt.

Onverwoestbare letterslingers
Arnoud Holleman heeft een nieuw ontwerp gemaakt waarin niet alleen de Wilhelminasteen terug in de kademuur wordt geplaatst, maar pal daarnaast ook een exact afgietsel is te zien. Achter de nieuwe steen heeft hij ruimte gecreëerd voor een veel grotere tijdcapsule dan die van Wilhelmina destijds.

Holleman: “Voor de inhoud van de capsule is het project 1000 vragen aan de toekomst bedacht. Rotterdammers zijn uitgenodigd om een brandende vraag aan de toekomst te stellen, dus vragen aan de bewoners van de stad in het jaar 2135. Van de vragen worden onverwoestbare letterslingers gefabriceerd die allemaal mee de capsule in gaan”.  

Website
Via de website www.wilhelminasteen.nl dat het multimedia project begeleidt, kan iedereen informatie over De Wilhelminasteen en het laatste nieuws terugvinden.

Facebook
Als je de pagina van De Wilhelminasteen op facebook liked, blijf je op de hoogte van de laatste activiteiten. Er zijn posters te verkrijgen met daar op de 1000 vragen aan de toekomst. Interesse? Neem dan contact op met het CBK.

Over de makers
De herplaatsing van De Wilhelminasteen is een project van Arnoud Holleman met medewerking van Jens Dyvik, Nathalie Hartjes, Mieke van der Linden, Mirjam Klootwijk en Jonas Lund. Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Gemeente Rotterdam met medewerking van RTV Rijnmond.

Meer informatie
over het aanbieden het project: Mieke van der Linden (mieke@wilhelminasteen.nl)
CBK Marjolijn van der Meijden ( m.vandermeijden@cbk.rotterdam.nl).

Publicatiedatum: 25/06/2013

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office