logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice
foto: Max Dereta

Onthulling Slavernijmonument Rotterdam

Op 16 juni 2013 werd het Slavernijmonument Rotterdam onder grote publieke belangstelling onthuld op de Lloydkade

De onthulling viel samen met de Surinaamse feestdag Keta Koti op 1 juli waarin de afschaffing van de slavernij wordt herdacht, dit jaar 150 jaar geleden. Als beeld herinnert het werk ons aan een tragische episode van onze collectieve geschiedenis, maar anderzijds blikt het beeld hoopvol voorwaarts.Veel aanwezigen roemen de locatie, de zichtbaarheid en de lichtheid van het beeld. In aanwezigheid van Minister Plasterk en loco burgemeester Karakus sprak een mix van Rotterdammers zich uit voor het initiatief om de herdenking van de slavernij een vaste plek in Rotterdam te geven. Met luid applaus werd het monument onder een gigantische Rotterdamse vlag vandaan getoverd.
Dans
Kunstenaar Alex da Silva vond inspiratie in dans en ontwierp slaven die zich als dansers ontpoppen bovenop de vorm van een schip. Da Silva: ‘Dans is niet alleen bevrijdend maar brengt ook culturen samen.’ Hij koos voor metaal en geen brons. Brons is zwaar en hij wilde geen zwaar materiaal voor een onderwerp dat al zo beladen is.
Het Scheepvaart en Transport college adopteert het beeld en integreert de thematiek van het slavernij ook in het onderwijs waardoor slavernij zich verankert in ons stedelijk bewustzijn.
 
Specifieke informatie over het beeld
Slavernijmonument Rotterdam
Titel kunstwerk: Clave
Kunstenaar: Alex da Silva
Jaartal: 2013
Korte omschrijving: Een gestileerd schip met vier zich vrij-dansende slaven
Locatie: Lloydkade/Lloydstraat, Rotterdam
Materiaal: Cortenstaal en thermisch verzinkt staal
Formaat: 900 cm breed x 120 cm diep x 450 cm hoogte
Mede mogelijk gemaakt door: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Gemeente Rotterdam

Publicatiedatum: 18/06/2013

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office