logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Het resultaat van Het Spreekuur – Motel Mozaique 2013

Lees hier een verkorte weergave van Het Spreekuur: een drukbezochte discussie over de toekomst van de culturele sector dat plaatsvond tijdens Motel Mozaique 2013.

Een van de programmaonderdelen van editie 2013 werd gevormd door Het Spreekuur dat zowel op vrijdag als zaterdag plaatsvond in het kunstwerk Stageability in de hal van de Schouwburg.

Bezoekers van het festival werd de mogelijkheid geboden in gesprek te gaan met ‘experts’ uit de culturele sector van de stad Rotterdam. In verhouding tot andere steden is de culturele sector in deze stad extra zwaar getroffen door de bezuinigingen van het gedoogkabinet Rutte 1. Reden om tijdens de dertiende editie van Motel Mozaique niet alleen feest te vieren maar ook van gedachten te wisselen over de toekomst van de culturele sector en daarmee ook over de toekomst van het festival. In zijn publicatie ‘De Nieuwe Democratie’ stelt de socioloog Willem Schinkel dat hij weinig kritische reflectie op onze tijd ervaart. Wellicht heeft hij gelijk want het festivalpubliek heeft nauwelijks gereageerd op de oproep met de experts in gesprek te gaan. Dat bood alle ruimte aan CBK’s beeldende kunstprogrammeur Anton Hoeksema en Robin Duinker en Soraya Putman van HENK Cultureel Projectbureau om beide dagen intensieve gesprekken met de experts te voeren.

Opgewarmd door de spotlights van de Schouwburg vertelden de experts tijdens het Spreekuur met passie over de stad en kunst en cultuur. Onderwerpen die in vrijwel alle gesprekken steeds terug kwamen waren: het belang van kunst en cultuurprogrammering, bezuinigingen, culturele diversiteit, educatie, de stad Rotterdam en Motel Mozaique. Aan de hand van verschillende citaten van de experts worden  de onderwerpen die aan de orde zijn gekomen hieronder belicht.

Publicatiedatum: 06/06/2013

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office