logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Verhuisbericht: Het CBK en de Kunstuitleen gaan apart verder

Na ruim 30 jaar verhuist het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) 28 maart a.s. van de Nieuwe Binnenweg naar een nieuw onderkomen aan de Witte de Withstraat (ingang Eendrachtsstraat 10). Kunstuitleen Rotterdam, onderdeel van het CBK, gaat zelfstandig van het CBK verder. De Kunstuitleen blijft wèl op de Nieuwe Binnenweg 75 en het externe kunstdepot komt daar inpandig. Als gevolg van de bezuinigingen gaan beide organisaties in afgeslankte vorm verder.

De bezuinigingen op de culturele sector hebben ook het CBK hard geraakt: 11 van de 35 medewerkers worden ontslagen. Gedeeltelijk kan dat via natuurlijk verloop, helaas zijn ook gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Het CBK heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuwe invulling van de organisatie en zal zich de komende jaren richten op een opiniërende positie in het Rotterdamse kunstenveld, door de inzet van drie samenhangende programma’s: presentaties in TENT, Collectie Openbare Ruimte (waaronder Sculpture International Rotterdam) en Art Office (cultureel ondernemerschap, O&O-subsidie en opdrachten)

CBK-hoofdkwartier in het culturele hart van Rotterdam
Met de verhuizing van het CBK naar het NRC-pand aan de Witte de Withstraat bevindt het CBK zich aan de hedendaagse kunststraat van Rotterdam. Met TENT aan de overkant en een levendig cultuuraanbod van Worm, MAMA, Witte de With, V2_, Scapino Ballet en Ro theater in de straat, draagt het CBK actief bij aan de ontwikkelingen in het Rotterdamse kunstleven. Het CBK stelt zich meer dan ooit ten doel het kunstklimaat van Rotterdam te versterken en te stimuleren en is op de juiste plek om dat te doen.

Door scherp onderhandelen met de gemeente Rotterdam kan de Kunstuitleen aan de Nieuwe Binnenweg blijven. De uitgebreide en afwisselende collectie biedt kunstliefhebbers een laagdrempelige platform, waar ruimte is voor creativiteit en ondernemerschap. De winkeliers en omwonenden zijn erg positief dat de Kunstuitleen op de Nieuwe Binnenweg 75 kan blijven.

Het CBK in 2013
Ondanks de bezuinigingen staat in 2013 veel op stapel: onder andere de oplevering van het Monument voor de Afschaffing van de Slavernij in juni, een manifestatie rondom het werk van Louis van Roode tijdens de week van de wederopbouw in september en de omvangrijke solotentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaars Castro & Ólafsson tot begin mei in TENT.

Over het CBK
Het CBK zorgt al meer dan 30 jaar voor een levendig kunstklimaat in Rotterdam als betekenisvolle werkplek voor getalenteerde kunstenaars. Het CBK werkt aan de stad Rotterdam als een stimulerende ontmoetingsplek voor betrokken burgers en bezoekers die kunst een warm hart toedragen. Raadpleeg de website voor de laatste informatie: www.cbkrotterdam.nl.

Over Kunstuitleen Rotterdam
Een kwalitatieve en stijlvolle inrichting met kunst voor thuis en op kantoor; de Kunstuitleen is specialist op dit gebied en heeft in de afgelopen decennia duizenden particulieren en bedrijven geadviseerd bij het uitkiezen van kunst en het aanleggen van een kunstcollectie. Het aanbod is één van de meest uitgebreide en gevarieerde uitleencollecties van het land met werk van gerenommeerde en getalenteerde kunstenaars uit Rotterdam en daarbuiten. Zie ook www.mijnkunstuitleen.nl.

Publicatiedatum: 05/03/2013

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office