Louis van Roode, muurschildering Olvehflat, foto: Ossip Van Duivenbode (BKOR)

Event

29/10/2015
Rotterdamse Schouwburg

Z-FILES #13 Louis van Roode


Z-Files #13: Louis van Roode
Do 29 okt. om 17:00 uur, hal van de Rotterdamse Schouwburg – Gratis

Z-Files #13 staat geheel in het teken van beeldhouwer, graficus en kunstschilder Louis van Roode (Rotterdam, 1914-1964). Aanleiding is de restauratie van de muurschildering in de Olvehflat, één van de tien flats behorend bij het rijksmonument het Lijnbaan-ensemble, onlangs mogelijk gemaakt door Amvest en CBK R’dam. Van Roode speelde een belangrijke rol in de wederopbouwkunst van Rotterdam. Zijn bekendste werken zijn het monumentale glas-in-beton kunstwerk (1959) aan de zijgevel van het gebouw Central Post en het wandmozaïek Erasmus (1954) op het Holbeinhuis aan de Coolsingel in Rotterdam. Deze editie vindt plaats in de hal van de Rotterdamse Schouwburg waar in aanloop naar de Z-Files aandacht is op de mediawand voor de monumentale wederopbouwkunst in Rotterdam. Gastheer is Ernest van der Kwast. Z-Files, Kunst en de Stad is een live talkshow waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen met interviews, lezingen, presentaties en mini-colleges.

11. bijwerken detail
Louis van Roode aan het werk, wandschildering Olvehflat.

Louis van Roode – Wederopbouwkunstenaar
De meeste mensen kennen zijn werk maar weten niet dat het van Louis van Roode is. Wie was Van Roode? En welke betekenis had hij voor de wederopbouw van Rotterdam? Historicus Siebe Thissen (hoofd BKOR) schreef onlangs een essay over de grillige relatie tussen de stad, de wederopbouw en de bewoners. En over hoe nota bene Van Roode zich hekelde aan de moderne architectuur. Meer weten over Van Roode? Kom op 29 oktober naar de Z-Files.

Ode aan van Roode – Wilma Sütö
Wilma Sütö neemt het publiek in vogelvlucht mee langs de bekende en de minder bekende wederopbouwkunst van Louis van Roode. Wilma Sütö is journalist en kunsthistoricus. Ze werkte tien jaar als criticus bij de Volkskrant en kwam naar Rotterdam, als conservator Stadscollectie bij Museum Boijmans van Beuningen. Nu is zij conservator moderne en hedendaagse kunst van het Stedelijk Museum Schiedam, hét museum voor Nederlandse kunst na 1945.

Dubbelinterview – Woody van Amen & Robi van Roode
Woody van Amen, inmiddels bekend als de voorman van de Nederlandse Pop Art, was vroeger de assistent van Louis van Roode. Robi, de dochter van Van Roode was een goed vriendinnetje van hem. Samen halen zij herinneringen op en gunnen ons een kijkje in het leven van de kunstenaar. ‘Wat voor een man was Van Roode?, ‘Hoe was hij om mee samen te werken? En wat voor vader was hij?’.

Interview – Pleidooi voor Van Roode, Jan van de Pavert
Jan van de Pavert neemt het op voor het kunstwerk van Louis van Roode in het Erasmus MC. Deze wandschildering, een abstract werk uit 1960, wordt waarschijnlijk gesloopt. Jan van de Pavert is zelf ook kunstenaar. Zijn werk gaat veelal over de werking van architectuur en fictieve ruimtes, waarin de geschiedenis een rol speelt.

Interview – Lancering monografie Louis van Roode, Willem Heijbroek
Begonnen als graficus heeft Louis van Roode zich ontwikkeld tot een belangwekkend monumentaal kunstenaar, die in staat was om groepen medewerkers en collega’s aan te sturen. Zijn veelzijdigheid grenst aan het ongelofelijke. Willem Heijbroek maakte een eerste monografie over Van Roode. Centraal staan zijn werk en hoe Van Roode zich verhield tot het destijds opbloeiende kunstenaarsmilieu in de stad. Het boek wordt tijdens de Z-Files gelanceerd en is te koop.

Column – Eén kunstwerk belicht, Sara Wiersma
Sara Wiersma verzorgt een column over één kunstwerk van Louis van Roode, dat in de publieke ruimte van Rotterdam te zien is, of te zien was. Wiersma is redacteur bij Vers Beton, het Rotterdamse online tijdschrift voor journalistiek en opinie. Ze schrijft een maandelijkse rubriek over kunst in de openbare ruimte van Rotterdam.

Interview – De staat van Van Roodem, Simone Vermaat
In het interview met Simone Vermaat, collectieadviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, is er aandacht voor wederopbouwkunst en meer specifiek de gerestaureerde muurschildering van Louis van Roode in de Olvehflat. Vermaat is mede auteur van Kunst van de wederopbouw in Nederland 1940-1965, een publicatie over de opkomst, bloei en teloorgang van de monumentale kunst in de wederopbouwperiode.

Rotterdam Late Night, do. 3 december 2015
Ook Rotterdam Late Night, een maandelijkse talkshow over kunst, politiek en architectuur, besteedt in een speciale editie aandacht aan de wederopbouw. Het programma komt tot stand in samenwerking met BKOR. Er zijn interviews, live muziek, een minihoorcollege en een ode aan een bijzondere Rotterdammer. De presentatie is in handen van Ernest van der Kwast.

Z-Files, Liveshow & krant
Z-Files heeft naast de talkshow ook een printuitgave waarvan de tweede editie onlangs is verschenen. De krant informeert over alles wat er op dit moment de moeite waard is op het gebied van kunst en de openbare ruimte in Rotterdam. De Z-Files krant is gratis op te halen bij TENT Rotterdam en op de avond van de Z-Files verkrijgbaar. De Z-Files krant wordt uitgegeven door Sculpture International Rotterdam en BKOR. Bekijk de Z-Files krant online: Z-Files #1 & Z-Files #2

2. Central Post gebouw - foto Christian van der Kooy
Glas-in-beton kunstwerk, Central Post (1959), foto: Christian van der Kooy.
6. Central Post gebouw - foto Christian van der Kooy
Glas-in-beton kunstwerk, Central Post (1959), foto: Christian van der Kooy.
11. Erasmus - Coolsingel - foto Christian van der Kooy
Wandmozaïek Erasmus (1954), locatie: Coolsingel, foto: Christian van der Kooy
10. Het Gezin - Westblaak - foto Christian van der Kooy
Het Gezin (1960), locatie: Westblaak, foto: Christian van der Kooy

Z-Files, Kunst en de Stad is een programma van Sculpture International Rotterdam en BKOR, waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad. Productie: Anne van Summeren. Gastheer: Ernest van der Kwast. Met dank aan de Rotterdamse Schouwburg en de gasten van de avond.

Powered by:
untitled