Event

30/05/2018
Wilhelminapier

Lustrum: dag van de tijdscapsule


Woensdag 30 mei 2018 is het vijf jaar geleden dat de Wilhelminasteen en een afgietsel daarvan teruggeplaatst werden in de kade van de Rotterdamse Wilhelminapier.  Onder leiding van burgemeester Aboutaleb en kunstenaar Arnoud Holleman werd achter het afgietsel een tijdcapsule met 1000 vragen van Rotterdammers in de kade van het Koninginnehoofd gemetseld. Het kunstwerk kreeg de titel In Memory of Things to Come.

Ieder jaar herdenkt de kunstenaar samen met een klein groepje het terugplaatsen van de oorspronkelijke steen, het afgietsel en de tijdcapsule die in 2135 geopend zal worden. Voor het eerste lustrum worden alle Rotterdammers uitgenodigd om dit feit mee te vieren met een vrolijke optocht, kranslegging en een mini seminar over heden verleden en toekomst. Daarnaast worden zij gevraagd ter plekke een eigen mini tijdcapsule te maken. De 1000 vragen in de tijdcapsule naast de Wilhelminasteen zijn gericht aan een heel verre toekomst: het jaar 2135. Nu, bij het eerste lustrum, stellen we opnieuw een vraag: Wat weten we nu waar we in 2013 nog geen weet van hadden?

Holleman: ‘Er is zoveel gebeurd in de afgelopen vijf jaar. In 2014 werd de MH17 uit de lucht geschoten … werd Rotterdam Centraal Station heropend. In 2015 werd het klimaatakkoord in Parijs ondertekend, kwam de grote vluchtelingenstroom op gang … en dachten we dat Hillary de eerste vrouwelijke president zou worden. In 2016 stierf David Bowie … en kwam Trump aan de macht. In 2017 werd Feyenoord kampioen! … en ging #MeToo viral. Ik vraag me af hoe 2018 de geschiedenis in zal gaan. Hoe kijken we over vijf jaar terug op nu? Hoe gaat het dan met de wereld? Met Rotterdam? Met onszelf? Wie zijn dan bijvoorbeeld de landverhuizers?’

Seminar
De Tijdcapsuledag begint om 15.00 uur met een mini-tijdcapsuleseminar in de prachtige ruimte van Robert van Oostrom in de Fenixloods, Veerlaan 19D, Katendrecht. Deelnemers maken dan hun eigen kleine tijdcapsules door een brief aan zichzelf te schrijven en te verzegelen tot een nader te bepalen datum. Aanmelden voor de seminar kan door een e-mail te sturen aan Mieke van der Linden via miekevdl@xs4all.nl.

Feestprogramma
Verschillende sprekers waaronder historicus Hans Goedkoop, de 13-jarige scholiere Sarah Mourad en Wim Pijbes, directeur Droom en Daad, frissen ons geheugen op – en landverhuizers van nu maken de (nostalgische) immigratie-verhalen van de Wilhelminapier hyper-actueel. De presentatie van de middag is in handen van Jet Sol. Na het binnenprogramma vertrekken we (traditiegetrouw!) in een muzikale bloemenoptocht naar de Wilhelminasteen, waar special guest Wim Pijbes een belangrijke toevoeging aan het kunstwerk In Memory of Things to Come zal doen. En waar het publiek op ingenieuze wijze op de foto kan met de twee Wilhelminastenen en de bloemenpracht.

Over de Wilhelminasteen
Op 30 mei 1891 plaatste de toen 10-jarige Koningin Wilhelmina een gedenksteen in het kader van de bouw van de Wilhelminakade. In 1976 werd de kademuur ongeveer 50 meter verplaatst en werd de Wilhelminasteen opnieuw opgemerkt en van haar plaats getild. Tot ieders verrassing werd er een kleine tijdscapsule in aangetroffen, die in het archief van Museum Rotterdam terecht kwam. In 2005 besloot de projectmanager van de Kop van Zuid, Bram van Norden, dat de Wilhelminasteen een historische waarde vertegenwoordigde. CBK Rotterdam kreeg de opdracht om de Wilhelminasteen een permanente plek te geven op de Wilhelminakade, en benaderde kunstenaar Arnoud Holleman. Holleman liet een exacte replica van de Wilhelminasteen maken, waar in 2013 een tijdscapsule in werd geplaatst. De plaatsing van de twee objecten in de kade werd op een gedenkwaardige wijze georganiseerd in samenwerking met zijn team (met daarin onder andere Mieke van der Linden en Mirjam Klootwijk). Lees meer over de inhoud van de tijdscapsule en de Wilhelminasteen op de website van BKOR.

Foto:
In 2014, tijdens de eerste verjaardag van het monument, was er een bloemen-event waarbij de beschrijving van de inhoud van de capsule officieel werd aangeboden aan Jantje Steenhuis ten behoeve van het Stadsarchief.