tentoonstelling

01/07/2015 — 31/07/2015
West-Kruiskade

Ro Heilbron: Eerbetoon aan een kunstarbeider


Tijdens Keti Koti 2015 schenkt CBK Rotterdam bijzondere aandacht aan schilder en graficus Ro Heilbron, die in 2014 overleed. En waar kan dat beter, dan op de Kruiskade – dé Surinaamse hoofdstraat van Rotterdam waar zijn kunst zo dicht mogelijk bij de mensen wordt gebracht.

Van 1 juli tot 1 augustus eert CBK Rotterdam de Surinaams Rotterdamse kunstenaar Ro Heilbron met een expositie in verschillende winkels aan de West-Kruiskade. Ro Heilbron (1938 – 2014) is een van de belangrijkste en bekendste beeldend kunstenaars van Surinaamse afkomst en is bekend in Nederland, het Caribisch gebied en Suriname.

De tentoonstelling opende in de pop-up store TOKO 51 aan de West-Kruiskade 51 op 1 juli 2015 om 11.00 uur. Bekijk hier de fotoreportage op Facebook. VPRO’s ‘Nooit meer slapen’ maakte een reportage waar Nicole Terborg weduwe Jeanet Heilbron en curator Piet de Jonge ontmoet.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ontwikkelde het CBK Rotterdam programma BKOR een routekaart (pdf).

Rotterdam 13-04-2011 - Ro Heilbron in zijn atelier. foto gemaakt voor de Leen uitgave van het Centrum voor Beeldende Kunsten.  fotografie: Sanne Donders
Ro Heilbron in zijn atelier (2011). foto: Sanne Donders

Verspreid over verschillende winkels aan de drukke winkelstraat zal werk te zien zijn van deze veelzijdige kunstenaar. De tentoonstelling opent op de dag van het jaarlijkse Keti Koti: de dag waarop de afschaffing van de slavernij in 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen wordt herdacht en gevierd. In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’.

portret 1989

Tentoonstelling en routekaart
De tentoonstelling geef inzage in Heilbron’s oeuvre, zijn geëngageerdheid met armoede en onderdrukking, de hoop en realiteit met betrekking tot de onafhankelijkheid van Suriname en de intimiteit van het latere werk, geïnspireerd op zijn Indiaanse roots.

De tentoonstelling opent in de pop-up store ‘TOKO 51’ aan de West-Kruiskade 51 op 1 juli 2015 om 11.00 uur met een openingswoord van bestuurder Rabin S. Baldewsingh, een trouwe vriend van Ro Heilbron, en een korte introductie door samensteller van de tentoonstelling Piet de Jonge.

Speciaal voor de gelegenheid geeft CBK Rotterdam een routekaart uit die langs de werken van Heilbron voert. De kaart is een ode aan het werk van Heilbron en een uitnodiging om de levendigheid van de West-Kruiskade op te zoeken.

 

heilbron 4 DSCF3890

Rotterdam 21-08-2009 - Ro Heilbron, kunstenaar, voor de rubriek huis, tuin en keuken. fotografie: Sanne Donders
Rotterdam 21-08-2009 – Ro Heilbron, kunstenaar, voor de rubriek huis, tuin en keuken. fotografie: Sanne Donders

Schilderijen
De schilderijen van Ro Heilbron hebben betrekking op de sociale omstandigheden in Suriname maar verwijzen ook naar andere Derde Wereldlanden of de toestand in de wereld in het algemeen. In Rotterdam heeft Heilbron verschillende werken in de openbare ruimte gemaakt. De muurschilderingen in de Hofbogen zijn inmiddels verdwenen maar in de G.J. Mulderstraat 5/7 is nog steeds een anti-racisme schildering te zien en aan de Essenburgsingel heeft hij aan het eind van zijn leven nog een deur en een elektriciteitskastje beschilderd. Schilderijen van hem zijn opgenomen in de verzameling van CBK Rotterdam.

Ro Heilbron
Ronald George Heilbron werd geboren op 6 december in 1938 in Paramaribo waar hij opgroeide in een arm gezin. In zijn jonge jaren werkt hij als leerling-zetter bij verschillende drukkerijen om uiteindelijk als zetter en lay-outer bij de grootste krant van Suriname De Ware Tijd, te werken. Begin van de jaren zestig begint hij te schilderen: kleurrijke voorstellingen uit het dagelijkse leven met veel aandacht voor de armoede en slechte levensomstandigheden. In 1963 heeft hij zijn eerste expositie in het Hotel Casino Torarica in Paramaribo. Voor Heilbron waren de sociale en artistieke praktijk altijd nauw met elkaar verbonden. Hij gebruikte uiteenlopende technieken om zijn boodschap uit te dragen, steeds een politiek of sociaal geëngageerd statement. Hij noemde zichzelf een Derde Wereldkunstenaar en zocht graag de confrontatie op, waarbij hij niet al te expliciet wilde zijn: “Niet openlijk politiek, iedereen mag het zelf invullen”. Ro Heilbron kreeg erkenning in Nederland, het Caribisch gebied en Suriname.

Website Keti Koti Rotterdam