Event

07/04/2016 — 09/04/2016
Hofplein

Mapping Rotterdam


Mapping Rotterdam: Lichtevents en kunstroute-kick-off tijdens Motel Mozaïque
Donderdag 7 april – 9 april 2016
Dagelijks, van 20:45 uur – 01:00 uur
Bekijk hier het beeldverslag van de opening

Mapping Rotterdam is de kick-off van CBK Rotterdam Viert Kunst en de Stad en vindt plaats op twee locaties bij het Hofplein: Hugo Vrijdags Betekenaar ‘betekent’  de Nieuwe Delftse Poort (1995) van Cor Kraat en aan de achterzijde van Hofplein 19, bereikbaar via de Luchtsingel, wordt een projectie van animatiestudio Afterlight zichtbaar. Met deze twee lichtevents laat BKOR (een programma van CBK Rotterdam) de vergeten hoofdstukken kunstgeschiedenis van het stadscentrum herleven. Mapping Rotterdam vindt plaats tijdens de drie dagen van Motel Mozaïque.


Donderdagavond 7 april, 20:00 uur
Mapping Rotterdam
 begint op donderdagavond 7 april op het plein vóór de Nieuwe Delftse Poort. BKOR heet iedereen welkom om 20:00 uur met een voordracht van het gedicht ‘Ode aan 010’ van en door Stadsdichter Hester Knibbe, speciaal geschreven voor Rotterdam Viert De Stad!. Na een column van Paul Thursfield (Creative Director Philips) start de laseranimatie van de Betekenaar, een object van Hugo Vrijdag, met een performance van muzikant Dichter. Rond 20:30 uur wordt de route vervolgd naar de Luchtsingel; vanaf de brug is de projectie 1960BIRDS2016 van studio Afterlight te zien. 

n3De Betekenaar: Lichtschaduw van de Delftse Poort
De Betekenaar is een object van beeldend kunstenaar Hugo Vrijdag dat plots in het stadsbeeld opdoemt. Als het donker wordt, komt de Betekenaar in actie en schrijft het met een groene laserstraal de Lichtschaduw van de Delftse Poort op de Nieuwe Delftse Poort. Dit monumentale kunstwerk van Cor Kraat uit 1995 is gebaseerd op de ooit zo zichtbepalende achttiende-eeuwse Delftse Poort, die na 1940 werd afgebroken om ruim baan te bieden aan nieuwe stadsplannen. Kraat ontwierp zijn versie in scheepsstaal, als lijntekening in de ruimte. In twintig jaar is ook deze nieuwere poort ingeklemd geraakt door de veranderende stad, tussen verkeer en gebouwen. De laserprojectie van de Betekenaar tast de contouren van het beeld af en herbouwt het in het donker. Het lichtkunstwerk van Vrijdag is daarmee ook een ode aan de bouwers van Rotterdam die de stad continue opbouwen, wederopbouwen en herdefiniëren. Een hommage aan de stadstimmerbaas die in de oude stadspoort zijn leerlingen onderwijs gaf in bouwkundig tekenen. De laserprojectie Lichtschaduw van de Delftse Poort is van 7 t/m 9 april vanaf 20:45 uur ‘s avonds te zien bij het Hofplein.

graphics vogels afterlightDe Vogels: 1960BIRDS2016
Tot 2012 bezat Rotterdam een spectaculair groot gevelkunstwerk uit 1960: de metershoge Vogels van Jan Bezemer. Het baksteenmozaïek vormde de buitenwand van het Spinozahuis van Kraaijvanger aan de
Coolsingel. Een dynamische compositie van ineen grijpende vleugels verbeeldde naast vrijheid ook orde en harmonie, geheel passend in de tijdgeest van na de oorlog. Blijkens luchtfoto’s en ansichtkaarten bepaalde het al van ver het aanzicht van de stad, maar slechts voor korte duur. Het werd al gauw aan het zicht onttrokken door de in 1964 voltooide nieuwbouw van het Hilton Hotel ernaast. Uit het zicht raakte dit grandioze mozaïek vergeten. Animatiestudio Afterlight brengt Bezemers grafische ontwerp tijdelijk terug in het straatbeeld. Afterlight is een ontwerpstudio die is gespecialiseerd in 3D projection mapping, en die lichtervaringen creëert met video- en lichtkunst. Hun werk 1960BIRDS2016 gaat voor hen ook over ‘het karakter van de stad Rotterdam, voor zijn openheid, veerkracht en vormgeefvisie, waar mensen wonen en werken. De stad is een idee, een vormgeving, die duidelijk aangeeft welke richting het op wil. Rotterdam laat zijn mensen vrij om zich te ontwikkelen en te evolueren naar nieuwe hoogtes.’ 1960BIRDS2016 wordt van 7 t/m 9 april vanaf 20:45 uur ‘s avonds geprojecteerd op de achtergevel van Hofplein 19 en is te bekijken vanaf de Luchtsingel.
Bekijk de hele animatie hier

Kunstroute kick-off
Met deze lichtspektakels worden ook drie nieuwe routes bekend gemaakt, die voeren langs de bijzondere collectie wederopbouwkunst van Rotterdam.

In de Kunst en Poëzieroute vertellen beelden en gedichten het verhaal van de wederopbouw. Laat je meenemen langs de beelden door de Rotterdamse kunstenaar Gyz la Rivière en stadsdichter Hester Knibbe. En luister naar de prachtige gedichten die verschillende dichters speciaal voor de kunstwerken hebben gemaakt. De nieuwe Kunst en Poezie-route werd gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Rotterdam en de Stadsdichter en Bibliotheek Rotterdam. De Kunst- en Poëzieroute is vanaf 7 april beschikbaar via de Rotterdam Routes-app.

Het Rotterdamse stadscentrum is rijk aan wederopbouwarchitectuur en -kunst. Reliëfs, glas-in-beton en mozaïeken zijn prachtig geïntegreerd in de architectuur. Tot vandaag de dag is er een unieke relatie tussen het ontwerp van de stad en de prominente plek van beeldende kunst in de openbare ruimte. Een speciale Kunst- en Architectuurroute leidt langs de kunst en architectuur in het naoorlogse Rotterdam, van de gevelreliëfs van Van Roode tot de luchtsingel van ZUS en de Hoorn des Overvloeds in de Markthal. Het verhaal over de ontwikkeling van de nieuwe binnenstad wordt verteld aan de hand de straten, pleinen, gebouwen en kunstwerken; 75 jaar Rotterdam in een notendop. Deze Kunst & Architectuurroute werd gemaakt door BKOR, SIR en OMI (Office for Metropolitan Information) en is onder andere verkrijgbaar bij OMI en NAi booksellers.

Tijdens Motel Mozaïque (7-9 april) zijn er allerlei routes door de stad te lopen. Speciaal tijdens dit festival worden deze routes aangeboden door wel dertig gidsen. Zij leiden je twee dagen lang via tochten, activiteiten, routes, knutselen en sport en spel langs de bijzondere festivallocaties in de stad. Voor de meeste programmaonderdelen dien je je van tevoren aan te melden, maar je kunt ook naar de gidsenbalie op het Schouwburgplein komen voor deelname.

LUCI
Rotterdam is lid van het internationale netwerk LUCI (Lighting Urban Community International) dat vernieuwingen met betrekking tot openbare verlichting en stadsontwerp promoot en onderzoekt. CBK Rotterdam draagt daaraan bij met kunsthistorisch betekenisvolle lichtprojecten. Eén van de Rotterdamse speerpunten betreft het aanlichten van openbare kunst en het zoeken naar mogelijkheden om de publieke kunstcollectie op een andere wijze, middels licht, te beleven. In deze twee tijdelijke events werkt BKOR (een programma van CBK Rotterdam) samen met deelnemers aan GLOW (lichtfestival Eindhoven). De lichtevents werden ontwikkeld in samenwerking met Suna Producties.

Mapping Rotterdam en de verschillende kunstroutes worden gerealiseerd in het kader van CBK Rotterdam Viert Kunst en de Stad, een project met verschillende onderdelen waaronder de tentoonstelling Utopian Dreams in TENT (22 april – 10 juli), een tijdelijk beeldenpark in de Rozentuin van het Museumpark (1 juni – 1 oktober), een symposium over Rotterdams kunst in de openbare ruimte en de boekpresentatie van Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 (door Siebe Thissen, hoofd BKOR). Mapping Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Viert De Stad!, in samenwerking met OMI, de gemeente Rotterdam, Bibliotheek Rotterdam en Motel Mozaïque.

RVDS_Logo_NL_B_05_Jpeg